VODIČ ZA ŽRTVE UGRIZA

 

1. Savjet: Nosite zdravstvenu knjižicu sa sobom, ultrazvučni tjerač pasa i osigurajte sebe i dijete u neku od osiguravajućih kuća (iako odštetu od njih dobivate samo ako ste doživjeli trajno tjelesno oštećenje npr. odgrižen prst)

2. Važno je da se evidentirate u nekoj od zdravstvenih ustanova: ili u Hitnoj pomoći: tamo primate 1 antitetanus, protiv trovanja krvi, (dijete ne prima onaj drugi antitetanus nakon mjesec dana (kao odrasli) samo u slučaju ako je redovito vakcinisan od rođenja)., ili u obližnjoj ambulanti, zatim da u Kantonalnom zavodu za javno zdravstvo primite sve vakcine: 5 vakcina protiv bjesnila (Zavod ne sigurira da markiran pas nije bijesan). Vakcinacija štiti (daje imunitet) samo godinu dana. Sve je besplatno, osim antibiotika, koji uz vakcinaciju, dijete mora piti 5 dana. (trudnice mogu primiti sve vakcine, ali ne i antibiotik)

policijski psi

3. Zatim slučaj ugriza prijavite u zgradu MUP-a. Tamo za 10 dana tražite Zapisnik.
U Zapisniku stoji da je isti proslijeđen Šapi i Općini, što bi pomoglo tim institucijama da obilježe psa koji je pokazao agresivnost, kako bi bio među prvim pri smiještanju u azil!

4. Na protokol Općine tražite novčanu naknadu za eventualne troškove. Moguće je da i dobijete neku novčanu naknadu ukoliko ste doista specifičan slučaj ugriza ili ako ste socijalno ugrožena kategorija. Ako dobijete i negativan odgovor, to nam je pismena potvrda Općine onoga za što se zalažemo: Nepropisno odlaganje hrane okuplja pse u čopore! Kad smo se obraćali Ombusmanu za ljudska prava, evidencija se ugriženih iz Općine uzimala samo preko KZZJZ, gdje je ta brojka daleko manja. Želimo i Općini i Ombdusmanu ukazati na mnogo veći, stvarni broj ugriza, da imaju realniju sliku o opasnostima u gradu!

5. Kopirajte ličnu kartu, kako bismo vas uveli u našu evidenciju kao žrtva ugriza i imali osnovne podatke o vama, uz pristupnicu koju potpišete

6. Uslikajte ranu i izradite sliku, slike su nam jak vizualni dokaz ugriza, koji nam opet pomaže pri prezentacijama u školama, da djeca doista razumiju realnu opasnost od pasa-lutalica,a i svim ostalim građanima ukaže na povećan oprez!

7. Svojeručno napišite detaljan opis događaja, kad i gdje se slučaj desio, da li bolujete od neke prelazne bolesti, da li vas je neka institucija odbila s vašim problemom, da li je bio napad čopora ili samo jednog psa i sl. To nam je bitan podatak, koji pomaže drugim građanima što da čine (ili ne čine) u slučaju napada.

8. Psa koji Vas je ugrizao detaljno opisati u Vašem pismenom opisu, uslikati ili čak zapisati broj ''markice'', kako bismo pored Šape i Opcine i mi imali podatak o agresivnom psu, te se izborili za njegovo smiještanje u azil!

9. Obratite se Udruzi građana za zaštitu čovjeka u slučaju ugriza psa-lutalice Stop ugrizu. Svaki dokument koji dobijete čuvajte kod sebe, kopirajte i kopirane dokumente, kao i izrađene slike ugriza i psa , pa dostavite u našu udrugu. U slučaju da izgubite, uvijek imate kod nas jedna primjerak koji (ovjeren) važi kao original! Kao žrtve ugriza, koji su svoju bitku izgubile, svojim primjerom možda možemo spasiti druge, koji nisu doživjeli napad psa-lutalice!

10. Ne želimo da ostanete samo statistička brojka, želimo da Vas osobno upoznamo i pružimo jedni drugima ruku,kad su već svi digli ruke od nas! Smatramo da čovjek u zajednici jednakih lakše prebrodi boli! Preusmjerimo svoj bijes i nemoć u nešto pozitivno! Slobodno se možete prijaviti na naše grupne terapije za procesuiranje traumatskog iskustva i eukaciji o PTSP sindromu!

11. Kontakt telefoni su 425-277, 063 961 496 ili e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.


U samom našem statutu ,članom 33., utvrđeno je da ''u slučaju prestanka rada udruge Stop ugrizu imovina se dijeli samo onim članovima koji su pretrpjeli napad, tj.ugriz psa, a koji imaju priloženu dokumentaciju kao dokaz.''.

fbstranica

su channel yt

sponzori

Copyright © 2012 - 2013 STOP UGRIZU.