bas

Hoće li Fuad Kasumović ostati poznat po djelima ili ipak samo po lijepim riječima ?

Objavi na FB

Fuad Kasumovic

 

Nakon više od tri mjeseca od dana preuzimanja vlasti u Zenici od strane gradonačelnika Kasumovića, psi lutalice i dalje napadaju i grizu građane Zenice. Predizborno i postizborno obećanje da će svi psi lutalice biti uklonjeni sa zeničkih ulica u roku tri mjeseca nije ostvareno.

Činjenica je da je manje pasa lutalica na ulicama, zbog čega se znatno ugodnije kretati po pojedinim dijelovima grada ali još uvijek ne slobodno i bez rizika.

Tome su minimalno doprinijeli radnici službe gradskog azila, a većinskim dijelom aktivisti za zaštitu životinja koji su veći broj pasa sklonili sa ulica u ilegalne azile, garaže, haustore i podrume zgrada, te prigradska naselja i okolna mjesta.

 

Svjedoci smo da ih je mali broj uklonjen samo sa centralnih ulica a i ti koji su uklonjeni, uklonjeni su neselektivno od strane Službe gradskog azila i selektivno od aktivista za zaštitu životinja iz 'ljubavi prema pojedinim psima lutalicama', dok se većina onih koji napadaju, grizu i nanose štetu građanima još uvijek nalaze na ulicama.

U azil je smješteno 50-ak sitnijih i krupnijih pasa, a dio pasa sa ulica su privremeno sklonili i aktivisti za zaštitu životinja, pa se povremeno stiče dojam da se problem zaista rješava. Novonastali problem imaju mještani nekih gradskih i prigradskih naselja, koji nam se svakodnevno javljaju i kažu da neodgovorni pojedinci smještaju pse lutalice u ilegalne azile koji ne ispunjavaju ni osnovne uslove za držanje pasa i koji predstavljaju kako smetnju tako i prijetnju za susjede. Međutim, problem ponovo postaje vidljiv kad te iste pse aktivisti ponovo vrate na ulicu, nerijetko na nove adrese.

Gradonačelnik je preuzeo vlast u trenutku pred otvaranjem azila, pa je i početak rada azila očekivan.

Kad se uzmu u obzir ogromna sredstva uložena u izgradnju azila i sredstva potrebna za isplatu odšteta građanima za ugrize, nelogično je zašto azil nije iskorišten za smještaj agresivnih pasa?

Možda bi se našao i poneki za uspavljivanje u skladu sa članom 14. Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja čime bi se stvorio prostor za smještaj novih. Ovako, ostaje nam da se hrane dosad smješteni dok im ne dosadi živjeti, jer za nove, mjesta nema ... 

Gradonačelnik ulaže napore za zeničko bolje sutra i nerijetko ga građani ocjenjuju kao majstora komunikacije koji vrlo dobro prezentuje svoje planove, uz opasku da u realnosti ne bismo puno trebali očekivati ...

Pa zar smo stvarno očekivali previše – ispunjenje predizbornog obećanja i grad u kojem se podrazumijeva sloboda kretanja?

Nadali smo se da smo izabrali i dobili gradonačelnika koji će stvarno vladati i voditi ovaj grad na evropski put, ali realnost je da nije ispunio svoje predizborno i postizborno obećanje da će svi psi lutalice biti uklonjeni sa zeničkih ulica u roku tri mjeseca i da trenutno nema stvarnu kontrolu nad dešavanjima na zeničkim ulicama.

I tako, u iščekivanju da vrijeme pokaže hoće li ime Fuad Kasumović u zeničkim analima ostati poznato po velikim djelima ili ipak samo po lijepim riječima... Psi lutalice i dalje nanose štetu građanima i grizu !

 

POGLEDAJTE VIDEO

STOP UGRIZU

Objavi na FB

fbstranica

su channel yt

sponzori

Copyright © 2012 - 2013 STOP UGRIZU.