BJESNOĆA (Rabies)

rabiesBjesnoća je akutna zaraza više vrsta životinja te čovjeka. Bolest se očituje encefalomijelitisom, a prenosi se ugrizom bolesnih životinja ili kliconoša. Uzročnik je virus, svrstan u porodicu rabdovirusa.

Zaraza se pojavljuje u nekoliko oblika. Kod urbane bjesnoće psi i mačke ključna su karika prijenosa, a završna su čovjek i životinje. Kod silvatičkog oblika, zarazu šire lisice, vukovi i jazavci. S njih virus prelazi na psa i čovjeka ugrizom (u lovu) ili preko leševa.

Opširnije: BJESNOĆA (Rabies)

TOKSOKAROZA (Glistavost)

toksokarozaUzročnici bolesti u psa su Toxocara canis, dugačka 10 do 18 cm, Toxascaris leonina, dugačka 6 do 10 cm, a u mačke Toxocara mystax, dugačka 6 do 10 cm.
Bolest je česta kod mladih životinja u dobi od 1 do 5 mjeseci i spada u značajne probleme uzgoja, posebno pasa. Mladi se psi glistom Toxocara canis invadiraju uzimajući hranu ili vodu kontaminiranu jajašcima u kojima je razvijena invaziona ličinka. Ličinke se ljuske jajašca oslobode u tankom crijevu i migriraju preko pluća, a dolaskom u tanko crijevo spolno dozriju.

Opširnije: TOKSOKAROZA (Glistavost)

EHINOKOKOZA

ehinokokoza

 

Ehinokokoza je helmintozoonoza uzrokovana trakavicom iz roda Echinococcus. Parazitira u tankom crijevu psa. Larvalni ili cistični stadij jest mjehur koji može dostići veličinu jabuke pa i više (ovisno o dobi i lokalizaciji), ispunjen bistrom tekućinom. Mjehuri se pojavljuju na jetri, plućima pa i na drugim organima životinja i čovjeka.

Opširnije: EHINOKOKOZA

SALMONELOZE

salmoneloza

Salmoneloze su zarazne bolesti mnogih vrsta životinja i čovjeka (zoonoza), karakterizirane septikemijama, gastroenteritisima i pobačajima. Pojavljuju se i kao lokalne i kao sekundarne infekcije. Uzročnici su različiti tipovi salmonela: S.typhimurium, S.abortusovis, S.choleraesuis, S.enteritidis.

Izvori infekcije su životinje u inkubaciji, bolesne životinje, njihovi sekreti i ekskreti, divlje životinje, kućni glodari i bolestan čovjek.

Opširnije: SALMONELOZE

LEPTOSPIROZA

Leptospiroza

Leptospiroza je akutna septikemijska zarazna bolest različitih vrsta životinja i čovjeka (zoonoza). Divlji i kućni glodari su izvor infekcije i za životinje i za čovjeka. Za čovjeka su rezervoari infekcije i domaće životinje.

Klinički znakovi
Inkubacija traje 7 do 20 dana. Nastup bolesti je nagao, životinja slaba, ne vesela,  ne jede, povraća, u početku dolazi do začepa, kasnije može nastati krvavi proljev.

Opširnije: LEPTOSPIROZA

fbstranica

su channel yt

sponzori

Copyright © 2012 - 2013 STOP UGRIZU.